Gezond boeren verstand

‘Met passen en meten, wordt de meeste tijd versleten.’ Nadenken, bedacht zijn op mogelijke scenario’s, ook de meest vergaande. Binnen veiligheid is het bezinnen voor het beginnen een belangrijke goede eigenschap. Zomaar klakkeloos beginnen aan een klus of een ontwerp pakt lang niet altijd goed uit.

Gave

Het klinkt misschien simpel, maar iedereen heeft het. De GAVE, ofwel het Gezond Agrarisch VErstand. Wel beter bekend als het het ‘gezonde boerenverstand.’ Het is een van de belangrijkste tools in de omgang met veiligheid. Of dat nu op de werkvloer is (bijvoorbeeld het uitvoeren van een LMRA voor aanvang van werkzaamheden) of het ontwerpen van een nieuwe machine. Toch luisteren we er niet altijd goed naar.

Regels

De regelgeving leidt er indirect toe dat we graag ‘compliant’ willen handelen. Daarbij wordt al snel het doel vergeten. Voldoen aan wat er dan beschreven staat wordt al snel een doel opzich. Zoals bijvoorbeeld het opvolgen van de complete eisen rondom documentatie. Terwijl al die documentatie misschien geen toevoeging heeft aan de veiligheid op zich? Uiteraard is documentatie en het aanleveren van documentatie van belang, maar is het werkelijk nodig om alles tot in detail volledig uit te werken? Of kan het ook in mindere mate? Bijvoorbeeld, er wordt een complete productielijn turn key opgeleverd bij de klant, is het dan nodig om alle zaken rondom het installeren van de machines op papier te zetten in een complete handleiding?

Vertrouwen

Vertrouw op uw eigen ‘boeren’ verstand. Vaak weet u ‘gevoelsmatig’ al of iets afdoende is en uiteraard wanneer niet. Regels zijn er zeker om nageleefd te worden, maar soms gaan we te ver. Dan blijft het van belang om altijd af te wegen of het noodzakelijk is om te doen of dat het misschien zonder kan.

Verstand-ig

Wees verstandig en vertrouw op uw eigen gevoel. Voelt iets niet goed, denk dan goed na over welke weg u volgt. Misschien is dat dan ook niet de juiste weg en ga op zoek naar een andere weg. Uiteindelijk bezitten we het dus allemaal, de GAVE. Het belangrijkste is om bewust met verstand om te gaan. Soms kunnen we beter een bewuste keuze maken om iets niet te doen dan strikt de regels volgen.

Verschenen in NEN Industrie & Veiligheid, nr 1 2019

© 2024 - Alle rechten voorbehouden - d-sc.nl

Website laten maken? SiteToGo.nl