Validatie en Verificatie

Soms heb je wel eens een moment dat je denkt, had ik maar…. dat is natuurlijk altijd makkelijk praten achteraf. Wie weet denken de Engelsen in het parlement hadden we nu maar iets anders gedaan. Bij ASML zullen ze zeker spijt hebben dat de data niet beter beveiligd was. Één ding hebben we gemeen, spijt, dat komt altijd achteraf.

Validatie

Als mensen hebben we de eigenschap om aan te nemen dat iets goed gaat. Zonder dat we controleren (valideren) of het ook echt zo gaat als we dachten. Validatie en verificatie zijn twee belangrijke (cruciale) begrippen binnen veiligheid.

  • Verificatie betekent ‘het is juist gemaakt; het voldoet aan de eisen (norm, richtlijn, standaarden).’
  • Validatie daarentegen betekent dat hetgeen dat gemaakt is het ‘juiste’ is. Oftewel het was graag wat de klant had willen hebben (de wens).

Black-box

Validatie en verificatie zijn binnen veiligheid belangrijke begrippen. Vooral bij het ontwerpen van software in veiligheidssystemen. Een veiligheidsPLC of intelligente logica is immers een black-box. Er gaat iets in en er komt iets uit…. Dan is het maar de vraag of het ook daadwerkelijk is wat het zou moeten zijn. Door middel van het werken met vooraf opgestelde protocollen (verificatie) en het opdelen van complexe stukken in duidelijke hapklare stukken code is het ‘makkelijker’ om software te toetsen (valideren) en daarmee de juistheid aan te tonen. De uiteindelijke samensmelting van alle stukken is dan de validatie, waarbij de wens van hetgeen dat gemaakt moest worden kan worden getest.

Doe wat je zegt

Het lijkt simpel, maar we blijven mensen, dus fouten kunnen in een klein hoekje zitten. Dat maakt het belangrijk om te blijven controleren of dat wat we zeggen te doen, ook daadwerkelijk gedaan hebben. Ook met de juiste aanpak en gebruiken van gezond verstand blijft het cruciaal om te toetsen.

Bron:

© 2024 - Alle rechten voorbehouden - d-sc.nl

Website laten maken? SiteToGo.nl