Revisie ISO 12100:2010

Februari 2024

Momenteel wordt er gewerkt aan een revisie van de ISO 12100:2010. Een kleine update van ISO 12100:2010 wordt voorgesteld, vooral omdat vanaf 2027 de huidige richtlijn vervangen zal worden door de Machineverordening. Dit maakt het essentieel dat ISO 12100 hierop aansluit. Naast het bijwerken van definities, het controleren van verwijzingen, en het verduidelijken van veiligheidseisen, moet ook vooruitgekeken worden naar hoe deze norm kan voldoen aan de eisen van de Machineverordening.

Er zijn enkele termen en voorstellen waar naar gekeken wordt of deze opgenomen gaan worden in de norm, waar onder;

  • “Redelijkerwijs te voorzien misbruik” wordt toegevoegd om beter in te spelen op mogelijke risico’s;
  • Alle verwijzingen in de norm worden gecontroleerd zodat ze actueel zijn, passend bij de nieuwste gids zoals ISO/IEC Gids 51 (’tolereerbaar risico’);
  • Sommige definities worden duidelijker gemaakt en de ISO/TR 22100 serie kan mogelijk worden opgenomen;
  • De focus ligt op echt veilige ontwerpmaatregelen en er wordt mogelijk een duidelijk onderscheid gemaakt tussen functionele veiligheid en elektromagnetische compatibiliteit;
  • Verder zullen er eisen moeten worden toegevoegd voor het ontwerp van toegangen en bevestigingen voor reddingsacties. Dit omvat het waarborgen van veilige toegang tot alle gebieden van de machine, ankerpunten voor veiligheidsapparatuur, en communicatiemiddelen voor het geval iemand vast komt te zitten.
  • Mogelijk worden ook de koppelingen gemaakt naar de EVGE eisen uit de verordening, zoals onder andere cyber security om aan te blijven sluiten bij de verordening.

Deze aanpassingen zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat ISO 12100 naadloos aansluit bij de nieuwe Machineverordening die in 2027 ingaat. Zo wordt de veiligheid rondom machines verder verbeterd en blijft de norm actueel.

Bron: NC 341018

© 2024 - Alle rechten voorbehouden - d-sc.nl

Website laten maken? SiteToGo.nl