NVWA faalt, erkent aansprakelijkheid

23-09-2018 | De NVWA (Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit) heeft in 2013 een inspectie uitgevoerd in een speelhal. Een van de speeltoestellen voldeed niet aan de veiligheidseisen. In december 2015 speelt een vier-jarig jongetje op het toestel, valt en overlijd vier dagen later.

Gemist?

Tijdens de inspectie had de NVWA moeten zien (is achteraf nu toegegeven) dat het toestel geen goede maatregelen had tegen vallen en er geen valdemping rondom het toestel lag. Het enige wat geconstateerd was het ontbreken van het logboek en certificaat.

Beleid

De inspectie heeft in strijd met het eigen interventiebeleid gehandeld. Op basis van die gebreken had het toestel verzegeld moeten worden. Tot de maatregelen genomen waren. Helaas is dat niet gebeurd en heeft er een noodlottig ongeval plaats gevonden. Een jongetje van vier jaar komt verkeerd ten val en overlijd een aantal dagen later.

Aansprakelijk

Een onafhankelijk onderzoek is ingesteld naar het handelen van de inspectiedienst en concludeerde bovenstaande tekortkomingen ten tijde van de inspectie. De ouders van het jongetje hebben de inspectie aansprakelijk gesteld. Deze zijn momenteel in gesprek over een regeling. Het openbaar ministerie heeft aangeven de NVWA niet te  vervolgen.

Mensenwerk

Een fout maken is menselijk, maar deze fout is er wel een met de meest verstrekkende gevolgen. Helaas is in deze case het toezicht te kort geschoten en pleit er alleen maar meer voor dat we of we nu fabrikant, werkgever of explotaint van een speelhal zijn zelf goed moeten blijven opletten. Zelf verantwoordelijk blijven voor veiligheid is van ‘levensbelang’.

Bron:

© 2023 - Alle rechten voorbehouden - d-sc.nl

Website laten maken? SiteToGo.nl