Man overlijdt in bowlingmachine (VS)

| 03 oktober 2018 De eigenaar was waarschijnlijk bezig met het herstellen van een fout in de machine toen de machine onverwacht startte. Hierdoor raakte hij bekneld en buiten bewustzijn. 

De eigenaar van de bowlingbaan was bezig met het oplossen van een fout in de machine (pinsetter). De pinnen bleven steken en hij heeft geprobeerd om de fout te herstellen. Bij het herstellen is de machine onverwacht gestart en is hij bekneld geraakt. Toen hij werd gevonden was hij reeds buiten bewustzijn. De hulpdiensten hebben tevergeefs hem gereanimeerd.

Bowlingmachines blijven gevaarlijk

Dat een bowlingmachine gevaarlijk is blijkt helaas uit dit bericht. In Nederland komt dit helaas ook voor. In juni 2013 kruipt een toen 18 jarige monteur in de machine om een storing te verhelpen. Hij moet daarbij een lamp vervangen omdat de camera anders de score niet goed kan registreren. De machine start ineens op en de monteur wordt vastgeklemd in de machine. Hij wordt na lange tijd gevonden. Hij is dan buiten bewustzijn. Uiteindelijk komt de monteur in een coma en overlijdt hij drie maanden later.

Voorkomen?

Uit de rapportages van de inspectie SZW blijkt dat in 2013 veel bowlingbanen gebruik maakten van oudere machines waarbij ‘kappen’ en ‘hekwerken’ ontbraken. In inspectieverslag uit 2017 is te lezen dat veel oudere machines binnen bowlingbanen zijn aangepast. Hier is dan ook effect te zien van de inspecties die uitgevoerd worden. Hopelijk worden dit soort risico’s dan ook voorkomen en beheerst.

Onverwacht starten

Bij een machine is een van de grootste gevaren het onverwacht in werking treden van een machine. Om dit risico zoveel mogelijk te voorkomen dienen in eerste instantie de bewegende delen van machine zoveel mogelijk te zijn afgeschermd. Op de plekken waar handelingen verricht moeten worden moet gekeken worden naar passende maatregelen. Dit kan bijvoorbeeld een deur zijn met een veiligheidsschakelaar. Door het achterliggende veiligheidssysteem wordt de beweging geblokkeerd totdat de deur gesloten is en er een bewuste reset handeling gegeven is. Hiermee wordt geborgd dat een persoon uit de gevaarlijke zone is.

Natuurlijk is het uitschakelen van een complete machine een optie, maar nemen we daar de tijd voor? En past dat binnen de handelingen?

Bron:

© 2024 - Alle rechten voorbehouden - d-sc.nl

Website laten maken? SiteToGo.nl