Knallend einde of knallend begin?

Dat 2020 een jaar is van uitersten, weten we allemaal. Maar hoe gaan we 2021 in? Wordt het een knallend uit- einde of een knallend begin? Ik denk dat velen van ons denken dat het vanaf nu eigenlijk alleen nog maar beter kan gaan. Persoonlijk denk ik dat het 2021 een mooier jaar kan worden dan dat 2020 voor velen is geweest – uit een dal kun je alleen maar omhoog. Maar ik maak me een klein beetje zorgen over het vuurwerkverbod. In hoeverre gaan we als Nederlanders ons houden aan dat verbod? De jarenlange traditie die als donderslag bij heldere hemel werd verboden, heeft tot aardig verzet geleid.

Verandering?

Het veranderen van een cultuur binnen een bedrijf – of dat nu met veiligheid te maken heeft of met gezondheid, zoals roken op de werkvloer – is een proces dat jaren kost. Kunnen we dan nu verwachten dat we ons allemaal aan het verbod gaan houden? Waarschijnlijk zal een groot deel dat we doen. Maar er zijn ook mensen die nu juist een extra zetje krijgen om mogelijk over grenzen te gaan en veel zwaarder vuurwerk af te steken. Gaat dit nu juist niet leiden tot een piek in de zorg?

Risico

Voorstanders van vuurwerk geven aan dat de risico’s bij het afsteken van de legaal vuurwerk niet eens groot zijn, mits je gebruik maakt van een goeie bril. Daar heeft de branch jaren in geïnvesteerd. In de afgelopen jaren is er wel heel erg gehamerd op het dragen van PBM (persoonlijke bes- cermingsmiddelen) tijdens oudejaarsavond thuis . Ze werden zelfs bij de vuurwerkpakketten geleverd.

Acceptabel?

In mijn omgeving zie ik ook steeds meer mensen die aan die oproep gehoor (eigenlijk ‘gezicht’) aan geven. Aan de andere kant staat de zorg en die geeft juist aan dat een groot deel van de slachtoffers het kijkende publiek is. Je zou bijna zeggen dat eigenlijk iedereen aan de bril moet tijdens oudejaarsavond. Of gewoon lekker warm binnen vanachter het glas kijken. Ik moet zelf zeggen dat ik het wel jammer vind om geen vuurwerk af te mogen steken dit jaar. Over het algemeen is het een acceptabel risico. Mits jij je houdt aan het legale vuurwerk en de regels.

Het is natuurlijk een maatschappelijke discussie die niet zomaar even beslecht kan worden. Er is nu een keuze gemaakt vanuit de overheid om het voor een jaar te verbieden. Die keuze die gemaakt is lijkt in eerste instantie logisch. Maar met de gevolgen die nu al duidelijk worden vraag ik dat mij toch. Het antwoord weten we op 1 januari. Dan zal duidelijk zijn wie zich wel en wie zich niet aan de regels hebben gehouden. Laten we er maar van uitgaan dat het een goed nieuw begin wordt.

Risico denken

Eigenlijk is het denken in risico’s een aspect wat in de hele samenleving en veel discussies thuishoort. Het afgelopen jaar is daar een mooi voorbeeld van. Wat is nu acceptabel? Wie gaat voor: de zorg of de economie? Veel belangen en veel afwegingen waarvan ik blij ben dat ik ze niet heb hoe- ven maken. Dat maakt het denken in risico’s bij machines voor ons toch wel een stukje eenvoudiger; met een duide- lijk kader, duidelijke regels, en over het algemeen goed op- losbaar en beheersbare risico’s. Maar daarnaast laat de rege- ring dit jaar ook zien dat het belangrijk is om keuzes te maken, ook al zijn dat niet altijd de juiste keuzes omdat je dit op dat moment niet volledig kunt overzien. Beter een keuze maken dan geen keuze maken…

Laten we 2021 een mooi jaar maken, veel plezier en veel gezondheid! Op naar een rustig einde en een een fantastisch 2021!

Verschenen in De Constructeur, december 2020

Fijne feestdagen en een gezond en knallend 2021! DSC

© 2024 - Alle rechten voorbehouden - d-sc.nl

Website laten maken? SiteToGo.nl