CE: misverstanden #1: CE een keurmerk?

Rondom CE en CE-markering bestaan veel misverstanden. Door die misverstanden ontstaat er vaak een grijs gebied wat het uiteindelijk niet makkelijker maakt. In deze reeks van misverstanden lichten we elke keer een veel gehoord misverstand toe.

Is CE een keurmerk?

CE-keur, CE-keurmerk, CE-keuring of CE-merk, zijn veel uitspraken die verwarring brengen. Is het aanbrengen van het CE teken nu een keuring? Of een keurmerk?

CE staat voor veiligheid en niet voor een keurmerk

CE staat voor veiligheid

Nee, CE is geen keurmerk. Door CE op een machine te plaatsen geeft de fabrikant aan dat hij een veilig product heeft gemaakt. In de basis betekent CE, een veilig product. In sommige gevallen moet een fabrikant van een machine een keurende instantie inschakelen. Bij machines kan een fabrikant hiermee te maken krijgen op het moment dat hij een zogenaamde ‘ bijlage IV’ machine bouwt. De bijlage omschrijft ‘ gevaarlijke machines’ zoals metaalpersen, kettingzagen, ondergrondse machines. Machines met een verhoogd risico.

In vrijwel alle andere gevallen mag een fabrikant zelfstandig CE-markeren. Uiteraard moet hij of zij er zeker van zijn dat de machine veilig is. Is de machine veilig (en het proces doorlopen) dan kan de fabrikant met een gerust hart de CE-markering aanbrengen.

Kwaliteit en CE

CE zegt niets over de kwaliteit van een product. Een machine kan een CE-markering hebben, maar een kwaliteit hebben die teleurstellend is. CE en kwaliteit kunnen aan de andere kant elkaar wel versterken. Een fabrikant die bewust bezig is met CE is dat vermoedelijk ook met de kwaliteit.

CE heeft ook geen (directe) relatie met betrekking tot de kosten. Aangezien een veilige machine een ‘wettelijke’ eis is, kan met of zonder CE geen optie zijn.

Bron

De basis ligt rondom de CE-markering vanuit machines ligt in:

  • artikel 5 (In de handel brengen en in bedrijf stellen) en
  • artikel 12 (Procedures voor de overeenstemmingsbeoordeling van machines) van de Machinerichtlijn 2006/42/EG.

© 2024 - Alle rechten voorbehouden - d-sc.nl

Website laten maken? SiteToGo.nl