Een plaatje zegt meer dan 1000 woorden…?
Voordat je begint te lezen, eerst een test. Ben je het eens met de volgende stelling:
Een plaatje zegt meer dan 1000 woorden.
Ja? Dan zal het je zijn opgevallen dat het plaatje bij dit blog ontbreekt. Voor een deel is dat een principekwestie – ik probeer je te overtuigen dat woorden belangrijker zijn dan beeld. Maar het heeft ook een praktische reden. Want de juiste foto… die kan ik op internet niet vinden.
Geen wonder, want ik heb hem maar één keer gezien. Op de School voor Journalistiek. In een krantenknipsel over Kosovo.
Het was 1999. Duizenden moslims waren op de vlucht voor het Servië van Milosevic. Het artikel dat onze docent had meegebracht, berichtte over hun paniek, hun angst, hun honger. En de foto, die toonde lange rijen mensen. Mannen, vrouwen en kinderen.
De opdracht aan ons was simpel: wat zie je?
Wanhoop
Mijn groep toog aan het werk. En we produceerden poëtisch proza. De mooiste observatie klonk ongeveer als volgt: ‘Wanhoop. Wanhoop staat gegrift in hun ogen. De ogen van machteloze mannen, van moedeloze moeders. En van kinderen… die onschuldige kinderen, die nooit iemand kwaad hebben gedaan. In plaats van fijn te spelen met hun vriendjes, worden ze opgejaagd, opgejaagd door genadeloze…’
Enzovoort.
Knippen en plakken
Je hebt een misschien al geraden. De docent had creatief zitten knippen. De foto hoorde niet bij het artikel over Kosovo, maar bij een ander stuk, dat berichtte over de vakantiedrukte in Parijs. En die mannen, vrouwen en kinderen… die stonden al zeker twintig minuten in de rij voor de ingang van de Eiffeltoren.
Een plaatje zegt meer dan 1000 woorden? Het moet bijna wel waar zijn. Want googel op die exacte woordcombinatie, en je krijgt 5.510 treffers. Spel vervolgens ‘1000’ als ‘duizend’, en je verzamelt er nog 5490 bij. En vervang ten slotte ‘dan’ door ‘als’, en je scoort nog 127 bonushits.
Merkwaardig
Toch is het een uiterst merkwaardige stelling. Een plaatje dat meer zegt dan 2,5 A4’tjes? Waarom zijn we dan zo lang geleden overgestapt van hiërogliefen naar een alfabet? En waarom hebben films zoveel plaatjes nodig om een verhaal te vertellen? Bovendien… waarom staat er onder een krantenfoto altijd een onderschrift?
Combinatie
Woorden zijn belangrijk. Woorden maken ons mens. En woorden zeggen meer dan plaatjes. Als je ze tenminste niet misbruikt voor tenenkrommende onzin-clichés.
Geschreven door: Peter Passenier, gepubliceerd op LinkedIn, 27 maart 2019
Peter is een schrijftrainer bij Schrijven met Beloftes. Verzorgt cursussen waarmee mensen leren om hun eigenzakelijke teksten obectief te analyseren. Journalist gespecialiseerd in werk en gezondheid. Schrijft voor diverse publicaties.